Запечена картопля - рецепт картоплі який корисно їсти всім

Без страв з картоплі не обходиться кожна сім'я в Україні. Вегетаріанці і м'ясоїди, дорослі і молоді - всі люблять поласувати картоплею. Вибір способа приготування впливае на смак і властивості нашої чудової картоплі. Один з найбільш корисних способів готування картоплі - це запечена картопля.

Адже, картопля запечена в духовці, зберігає корисні речовини і вітаміни в достатній кількості для ефективного, здорового харчування людини.

Приблизно 20-25 % ваги бульб картоплі становлять вуглеводи ( крохмаль), близько 2 % - білкові речовини і 0,3 % - жир. Білок картоплі багатий різними амінокислотами і відноситься до повноцінних білків.

Запечена картопля - корисно їсти всім!

У кожної картоплі міститься багато калію ( 568 мг на 100 г сирої маси), фосфору ( 50 мг), значна кількість магнію кальцію і заліза.

У бульбах картоплі присутні вітаміни С, В, В2, В6, В РР, Д, К, Е, фолієва кислота, каротин і органічні кислоти : яблучна, щавлева, лимонна, кавова, хлорогенова та інші.

Основні принципи які дозволять залишатися запеченії картоплі корисною:

  • Готуйте без зайвих жирів і канцерогенів - майонезу, кетчупу і вершкового масла;
  • Можна готувати запечену картопля з кефіром ;
  • Духовка, - це ще не все де можна запекти картоплю;

Інші способи приготування запеченої картоплі

Фото картоплі запеченого на багатті

Не забувайте про романтику багаття і запеченої в багатті картоплі. Наприклад, коли до свята готуєте шашлик, найпростіше це покласти в остигаючі вугілля бульби сирої картоплі. Ця запечена картопля буде відмінним, корисним гарніром до шашлику.

Більш серйозний варіант - запечена картопля у фользі на решітці або теж у вугіллі, попередньо можна розрізати і покласти всередину бульби шматочок сала, копченостей, сиру. Швидкий, корисний, дешевий і улюблений гарнір українців - запечена картопля!

Застосовуйте фантазію при готуванні і озбройтеся силою волі, щоб не з'їсти занадто багато приготованої запечної картоплі та одна тільки користь від цього рецепта вам гарантированна.

Рецепт картоплі запеченої в духовці

Чистимо сиру картоплю. Запечена картопля по цьому рецепту найкраще виходить з дрібних приблизно однакових бульб. Дрібну картоплю ріжемо на дві частини. Це робимо для того, щоб вся картопля запікслая в духовці одночасно.

Рецепт картоплі запеченої в духовці

У деко наливаємо трохи оливкової або соняшникової олії, зверху викладаємо порізану картоплю. Відразу посипаємо зверху сіллю, досить рясно. Помічено, що запечена картопля виходить смачніше з неочищеною морською або звичайною сіллю. Крім того неочищена сіль це ще один інгредієнт, що робить запечену картоплю корисною стравою.

Також притрушуємо картоплю приправою неострого червоного перцю ( паприкою ). Це додасть в запечена картопля особливий смак, а також особливо привабливий рум'яний, апетитний зовнішній вигляд.

Перемішуємо картоплю на деку так, щоб масло, сіль і приправа рівномірно розподілилися по всьому картоплі.

Запечена картопля готується в духовці хвилин 25 - 30 при температурі 200-250 С. Звичайно, час готування може трохи зміняться залежно від сорту і розміру картоплі. Молода картопля печеться швидше. Під час запікання в духовці картоплю треба пару раз перемішати, для рівномірного рум'янцю.

Інгредієнти на 4-6 порцій запеченої картоплі:

Рецепт картофеля запеченного в фольге, фото

  • 1 кг. картоплі;
  • 2 зубчики часнику;
  • приправа неострого червоного перцю;
  • оливкова або соняшникова олія;
  • соль;

Коли наша ароматна і смачна запечена картопля стане м'якою, дістаємо її з духовки. Викладаємо на блюдо, посипаємо дрібно порізаним часником і прикрашаємо зеленню. Можна використовувати і сушений кріп.

Рецепт картоплі запеченого в духовці на деку

Картопля, запечена в духовці, може подаватися як окреме блюдо. Тоді зовсім незайвими буде подати і легкі пряні соуси. Так само запечена картопля ідеально підійде як гарнір до м'яса або риби.

ФГ "Аделаїда" рекомендує сорти для запікання картоплі

З продукції ФГ" Аделаїди " особливо добре запечена картопля вийде із сортів - Каратоп, Бонус, Моллі, Гала, Агаве.

У цих сортів картоплі високий вміст крохмалю, а також слабка тенденція до зміни забарвлення після готування. І що головне, приємний смак цих сортів картоплі відзначає кожен, хто пробував страви з них приготовані.